Beschouwingen over kunst

Door: Hanneke ter Voert, 

blogger en dichter.

 

De vraag wat de kunstenaar bedoeld heeft – die wij als leek graag stellen – is totaal irrelevant. De kunstenaar heeft enkel de drijfveer om te zijn, en dit zijn te vertalen naar beelden. En met passie en vaardigheid maakt Silvia Wientjes deze vertaalslag. En daarmee begeeft ze zich, zoals ieder ander kunstenaar, op glad ijs. 


Zijn is in dit leven een zonderling, omdat een leven te groot is om te kunnen omvatten. Kunst creëren vraagt dus om lef, en als we Loesje moeten geloven is dat het enkelvoud van leven. 


Een uitspraak van Wientjes is; 'bestaan is energie'. Energie is een materie die we niet kunnen omvatten, en dat sluit naadloos aan op het niet kunnen omvatten van dit leven. 
De tour de force om dit toch te pogen, zie ik terug in het werk van deze kunstenaar. 

Met een tomeloze energie, die ze in toom weet te houden door zorgvuldig en minutieus te werken, zet ze werk neer dat de onbestaanbare eenvoud terugbrengt in het leven. Dit versterkt ze bij sommige van haar beeldhouwwerken door woorden toe te voegen, die ze vakkundig uithakt in de harde stenen waarmee zij werkt. Ook mét dit taalgebruik blijft haar werk doorgaans abstract, om soms een tegenwicht te vinden in het figuratieve. Het oogt dat Wientjes met het grootste gemak over deze spanningsboog balanceert. En het is een spannende bijvangst dat deze frictie vragen oproept waarop het antwoord ontbreekt. 


Sierend is dat Wientjes uiteindelijk geen concessies doet om de kijker, of wie dan ook, te behagen. Het is enkel de stuwende energie die haar voortdrijft waardoor ze haar wereld blijft herzien en aanpassen. En dat voelt behaaglijk in een wereld die snakt naar verandering, en lijdt aan het chronisch tekort hieraan. 

 

Och, ik kan bij voorbaat weten dat deze tekst te hoogdravend voor kunstenaar Silvia Wientjes is. Zij is de heel gewone en reële mens, met die prachtige rand van passie voor de kunsten. En dat ze daarmee een hoogdraver is, omdat passies dat zijn, daar kun je niet gul genoeg mee zijn in deze kaalgeslagen wereld. En dat Silvia die gulheid heeft, dat weet ik.  

 

Hanneke ter Voert, mei 2022

hanrent.wordpress.com

 

De beelden van Silvia Wientjes;

Kippen plassen niet, Kiem, en Compositie in Rood, Groen en Blauw wonen in mijn huis & tuin.